FARKINDALIK SEMİNERLERİNİN 6.SI SAMSUN’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Asansör Teknik Komitesi tarafından alınan karar doğrultusunda düzenlenen “Asansör mevzuatı uygulamalarına ilişkin kamu otoritelerinin farkındalığının artırılması” seminerlerinin 6.sı Samsun’da yapıldı.
Türkiye genelinde 7 coğrafi bölgeyi kapsayacak şekilde Ankara, İstanbul, Manisa, Gaziantep, Malatya, Samsun ve Adana, illerinde yapılması planlanan söz konusu seminerlerin Gaziantep, Samsun ve Adana organizasyonunu Tüm Asansör Sanayici ve İşadamları Derneği (TASİAD) üstlendi.
Bu seminerlerin 6.sı olan Karadeniz Bölgesi semineri 19 Kasım 2014 tarihinde Samsun Atakum Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Seminer, belediyelerin ve diğer kurumların ruhsat/tescil ile ilgili yetkilileri, Asansör sektöründe faaliyet gösteren firmaların temsilcileri, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünde asansör projeleri yapan ve yapı denetim kuruluşlarını denetleyen yetkililer, A tipi Muayene kuruluşu ve onaylanmış kuruluşların yetkilileri, Yapı denetim kuruluşlarının yetkili elemanları, Meslek odaları temsilcileri, (Makine-Elektrik-Mimarlar Odaları vb.) Asansör sektör derneği temsilcileri olmak üzere yaklaşık 400 kişinin katılımı ile gerçekleşti.
Seminerden önce televizyonlara ve haber ajanslarına konuşan Tüm Asansör Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Levent Akdemir, “Türkiye’de toplam 430 bin civarında asansör yapıldı. Bu 430 bin asansörün Avrupa Birliği mevzuatları gereği yeniden kontrolü yasal zorunluluk haline geldi. 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren de bu süreç başladı. Süreç doğru ve hızlı bir şekilde devam ediyor. Kontrolleri yapılan asansörlerde yüzde 70 civarında güvensizlik
tespit edildi. Bu asansörlerin revizyonları başladı.”dedi.
Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde asansörlerin standart hale geleceğini belirten Akdemir, “Bu yüzde 70 rakamı kimseyi korkutmasın. Avrupa Birliği ülkelerinde de geçmişte yapılan kontrollerde benzer sonuçlar ortaya çıktı. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde asansörlerimizin standartlara uygun hale geleceğini ve kazaların önemli ölçüde azalacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Seminerlerin amacı hakkında da bilgi veren Akdemir, “Amacımız asansörlere verilen önemi arttırmak, algıları değiştirmek ve farkındalığı arttırmaktır.”şeklinde konuştu.
Toplantıya Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Zühtü Bakır, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Nazmi Gedikli, Tüm Asansör Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Levent Akdemir, Asansör Dernekleri Federasyonu Başkanı Yusuf Atik katıldı.
TASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akdemir, Samsun’un milli mücadelenin başlangıç noktası olmasının önemine dikkat çekerek başladığı açış konuşmasında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda bir asansör şubesinin bulunmasının önemine vurgu yaptı.
Dernek Başkanı Levent Akdemir, yerli asansörcülerin dünya markaları ile boy ölçüşecek noktaya geldiklerini belirterek, çokuluslu şirketlerin, Uzakdoğu’da ürettikleri asansörleri ülkemize getirerek vergi kaybına ve haksız rekabete neden olduklarını ifade etti. Konuşmasını çokuluslu firmalara “Gelin ülkemizde fabrika kurun, üretiminizi burada yapın.” çağrısında bulunarak bitirdi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Sektörler Daire Başkanı Zühtü Bakır, “Asansörlerimiz günde en az 50 milyon yolcu taşıyor, hızlı trenimizin geçen yıl 4,5 milyon yolcu taşıdığını düşünürsek bu rakam oldukça yüksek” diyerek, asansör sektörünün Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından önemli bir sektör grubu olarak görüldüğünü belirtti.
Seminer, Sanayi Bakanlığı Asansör ve Teleferik Şube Müdürlüğü Müh. İlyas Menderes Büyüklü’nün geniş bir sektör değerlendirmesi ve mevzuatlar konusundaki sunumu ile devam etti.
Asansörün yapı ile bütünleşik bir ürün olması nedeniyle yapı tasarımcılarının ve üreticilerinin asansörü göz ardı etmemesi gerektiğini belirten Menderes Büyüklü, yapı ruhsat izni veren ilgili idarelerin asansörün imal edildikten sonraki süreçte yapı otoriteleri ile temaslarında çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti.
Öğle yemeği arasından sonra devam eden seminerde Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan Gamze Feyzioğlu, yaptığı sunumda asansör sektörünün de erişilebilir alanlar açısından önemine vurgu yaptı. Gerekli tedbirlerin alınarak engeller ortadan kaldırıldığında ve erişilebilir alanlar yaratıldığında toplumda yaşayan engelli vatandaşlarında dilediklerince sosyal hayata katılabileceklerini anlatan Feyzioğlu, ilgili kanun ve yönetmeliklerde erişilebilir alanlar yaratılması konusunda yer alan ifadeleri anlattı.
TASİAD Yönetim Kurulu Üyesi Betül Yılmaz, sektörde yaşanan sıkıntılar ve karşılaşılan problemlere ilişkin TASİAD’ın görüş ve yorumlarını içeren bir sunum yaparak asansörleri, hayatımızı tehdit eden değil rahat ve konforumuzu sağlayan taşıma sistemleri haline getirmek için toplandıklarını belirtti.
Asansör sektöründe yer alan paydaşların neler yapmaları gerektiğine dair görüş ve önerilerde bulunan Betül Yılmaz, müteahhitlere seslenerek “tasarruf edeceğiniz yer asansör olmamalıdır” dedi.
Betül Yılmaz sunumunu dernek olarak temel amaçlarının, üretimi ve montajı doğru, bakımları, periyodik kontrolleri hem zamanında hem de standartlara uygun yapılmış asansörler kullanılmasını sağlamak olduğunu belirterek bitirdi.
Sunumların ardından katılımcıların soru ve cevaplarını almak amacıyla soru-cevap oturumuna geçildi. Bu bölümde Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen resmi kurum temsilcileri ve sektörün diğer paydaşlarının sordukları sorulara ilgililerce cevaplar verildi ve güncel konular görüşüldü.
Seminer, Samsun Sanayi İl Müdürlüğü’nün seminerin organizasyonunda katkı ve desteği geçenlere teşekkür plaketi verilmesi ile son buldu.